ΒΑΪΜΑΡΗΣ – ΒΑΪΜΑΡΑΝΕΡ

ΙΣΤΟΡΙΑ: Υπάρχει σε απεικονίσεις του 17ου αι. και είναι γνωστό ότι εκτρεφόταν στην βασιλική αυλή της Βαϊμάρης το τέλος του 18ου αι. Θεωρείται ότι είναι η πιο παλία κυνηγετική ράτσα της Γερμανίας όμως Άγγλοι και Γάλλοι υποστηρίζουν ότι έχει καταγωγή και από δικές τους ράτσες. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για μεγαλόσωμα θηράματα και στη συνέχεια για φτερωτά. Λόγω της εμφάνισής του θεωρήθηκε πολύτιμο σκυλί και δεν επιτρεπόταν να το αποκτήσει ο οποιοσδήποτε. Σήμερα όμως είναι πολύ γνωστό σκυλί που χρησιμοποιείται στο κυνήγι, για συντροφιά, στην αστυνομία κ.α. Εξαίτιάς του χρώματός του λέγεται και “γκρίζο φάντασμα”.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Είναι ένα όμορφο, κομψό σκυλί που δεν περνά απαρατήρητο. Το ύψος του κυμαίνεται από 57 μέχρι 70 εκ. και το βάρος του από 32 μέχρι 40 κιλά (το θηλυκό είναι μικρότερο από το αρσενικό). Έχει μακρύ και σχετικά φαρδύ κεφάλι με δυνατή μουσούδα. Τα στρογγυλά μάτια είναι λίγο λοξά, και όταν είναι κουτάβι είναι γαλάζια ενώ στη συνέχεια αποκτούν σκούρο ή ανοιχτό κεχριμπαρένιο χρώμα. Τα τοποθετημένα ψηλά αυτιά είναι φαρδιά και μακριά. Η ουρά είναι συνήθως κομμένη και ξεκινά αρκετά χαμηλά. Ως προς το τρίχωμα χωρίζεται σε κοντότριχο, που είναι και το πιο διαδεδομένο, σε μακρύτριχο και σε σκληρότριχο. Το κοντότριχο τρίχωμα είναι πολύ κοντό, λείο και κολλημένο στο σώμα, με σχεδόν ανύπαρκτο υπόστρωμα Το μακρύτριχο τρίχωμα είναι απαλό και μακρύ (μέχρι 5 εκ.), λείο ή κυματιστό και μπορεί να έχει υπόστρωμα. Το χρώμα είναι το γκρι σε όλες τις αποχρώσεις αλλά συνήθως έχει ένα πολύ ιδιαίτερο γκρι-ασημί που εμφανίζεται σπάνια σε άλλες ράτσες, επίσης μπορεί να φέρει στο στήθος λευκές κηλίδες.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι έξυπνο, πιστό, φιλικό, τρυφερό, γεμάτο ενέργεια σκυλί που εκπαιδεύται εύκολα. Δένεται πολύ με την οικογένεια και γίνεται μέλος της. Είναι επιφυλακτικό με τους ξένους και προστατευτικό αν αισθανθεί ότι απειλείται η οικογένεια ή το σπίτι.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΚΥΛΟΥ ΒΑΪΜΑΡΗΣ: Είναι σκυλί που κοιμάται έξω από το σπίτι αλλά δεν μπορεί να ζήσει μόνο του και αποζητά την ανθρώπινη συντροφιά. Αν δεν υπάρχει εξαρχής μωρό στο σπίτι χρειάζεται εκπαίδευση. Λόγω της κυνηγετικής του φύσης η συγκατοίκηση με άλλα ζώα είναι δύσκολη. Επειδή είναι γεμάτο ενέργεια σκυλί έχει ανάγκη αρκετής καθημερινής σωματικής και πνευματικής άσκησης. Έχει την τάση να είναι κυρίαρχο σκυλί γι' αυτό πρέπει να εκπαιδευτεί και να γνωρίζει ποιος είναι το “αφεντικό”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου