ΑΦΓΑΝΙΚΟ ΛΑΓΩΝΙΚΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Θεωρείται ότι είναι πάρα πολύ παλιά ράτσα και σε αυτό συνηγορούν αναπαραστάσεις του σε βραχογραφίες που έχουν βρεθεί σε σπήλαια στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν και χρονολογούνται περί το 2000 π.Χ., μέχρι θρύλος υπάρχει ότι ήταν ένα από τα ζώα που σώθηκαν από τον Κατακλυσμό στην Κιβωτό του Νώε. Στην πατρίδα του το χρησιμοποιούσαν κυρίως σαν οικόσιτο ζώο αλλά και στο κυνήγι μεγάλων θηραμάτων όπως η αλεπού, ο λαγός, η γαζέλα και η λεοπάρδαλη. Μερικές φορές το χρησιμοποιούσαν και στην φύλαξη των προβάτων. Η εξαγωγή του απαγορευόταν και η τιμωρία ήταν θάνατος μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα που το πρώτο ζευγάρι βγήκε κρυφά από την χώρα και μετά από λίγα χρόνια ένα Τάζι έκανε την εμφάνιση του σε έκθεση στο Λονδίνο και έκανε εντύπωση με το παρουσιαστικό του. Από τότε άρχισε να γίνεται πολύ δημοφιλές σε Ευρώπη και Αμερική και θεωρείται από τα πιο εντυπωσιακά σκυλιά επιδείξεων. Το Αφγανικό Λαγωνικό είναι το πρώτο σκυλί που έχει κλωνοποιηθεί από Νοτιοκορεάτες ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Τάζι, όπως λέγεται στην πατρίδα του, έχει ύψος που κυμαίνεται από 64 μέχρι 74 εκ. και βάρος από 23 μέχρι 27 κιλά. Το κεφάλι είναι μακρύ και σχετικά στενό, και ο κρανιακός θόλος είναι σκεπασμένος με μακρύ τρίχωμα. Η μουσούδα είναι λεπτή και καταλήγει σε σκούρα μύτη. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα, τριγωνικά και λοξά. Τα αυτιά βρίσκονται χαμηλά και πίσω, είναι κολλητά στο κεφάλι και σκεπασμένα από απαλό, μεταξένιο τρίχωμα. Ο λαιμός είναι μακρύς, δυνατός και στητός. Η ουρά είναι μακριά, με λίγο τρίχωμα και σχηματίζει δαχτυλίδι στην άκρη. Το τρίχωμα είναι πολύ μακρύ, λεπτό, μεταξένιο, ενώ στους ώμους και στην πλάτη είναι κοντό και κολλητό στο σώμα. Μπορεί να έχει όλους τους χρωματικούς συνδυασμούς.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Είναι ένα όμορφο και εντυπωσιακό σκυλί που δένεται με τον ιδιοκτήτη. Καθώς είναι γεμάτο ενέργεια χρειάζεται πολλή άσκηση. Είναι, δυνατό, επιφυλακτικό, μνησίκακο και δεν εκπαιδεύεται εύκολα, γι ‘ αυτό θέλει έμπειρο ιδιοκτήτη. Προτιμά τις μεγάλες εκτάσεις και δεν συνιστάται για ζωή σε διαμέρισμα. Το τρίχωμά του θέλει περιποίηση και συχνό βούρτσισμα. Έχει ανάγκη μέτριας ποσότητας τροφής.
.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου