ΒΕΡΝΗΣ, ΟΡΕΙΝΟΣ ΣΚΥΛΟΣ ΒΕΡΝΗΣ

                                                                                 ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Ο σκύλος αυτός είναι απόγονος του ελβετικού ορεινού σκύλου που έχει εμφανιστεί πριν 2.000 χρόνια με το πέρασμα των ρωμαίων πολεμιστών. Με την πάροδο του χρόνου αυτός ο σκύλος απειλήθηκε με εξαφάνιση αλλά με συντονισμένες προσπάθειες των Ελβετών εκτροφέων εξελίχθηκε σε τέσσερις ράτσες (Βέρνης, Έντλεμπουχ, Άπεντσελ και Μεγάλο Ορεινό σκυλί Ελβετίας). Στην πατρίδα του ήταν πολύ γνωστό σκυλί γιατί βοηθούσε τον άνθρωπο να οδηγεί τα κοπάδια και να φυλάει τις αγροτικές εκτάσεις, αλλά αφού άλλαξε ρόλο και από τσοπανόσκυλο έγινε οικογενειακό κατοικίδιο έγινε γνωστό και στον υπόλοιπο κόσμο.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Είναι ένα σκυλί με ύψος από 58 μέχρι 68 εκ. και το βάρος του κυμαίνεται από 40 μέχρι 44 κιλά (το θηλυκό είναι μικρότερο από το αρσενικό). Έχει δυνατό, φαρδύ κεφάλι με ίσια μουσούδα και τα τριγωνικά κρεμαστά αυτιά είναι κολλητά στο κεφάλι. Έχει φουντωτή μακριά ουρά. Το τρίχωμα είναι άφθονο, πυκνό, μακρύ ίσιο ή με ελαφρύ κυματισμό. Το χρώμα είναι μαύρο, με καφέ σημάδια στο μέτωπο και τα πόδια και λευκά είναι το στήθος, η μάσκα του προσώπου και τα πέλματα.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Είναι όμορφο, φιλικό, δραστήριο, ήρεμο, χαρούμενο, ευπροσάρμοστο σκυλί, ιδανικό για κατοικίδιο και συνυπάρχει με παιδιά. Εκπαιδεύεται εύκολα, είναι καλός φύλακας, αλλά η ανθρώπινη συντροφιά του είναι απαραίτητη. Ο Βέρνης είναι πολύ καλός σκύλος συντροφιάς, που έχει μάθει να ζει στο κρύο. Λόγω μεγάλου μεγέθους χρειάζεται εκπαίδευση και επειδή είναι δραστήριος καθημερινή άσκηση. Επίσης δεν μπορεί να ζήσει μόνος του γιατί έχει ανάγκη την ανθρώπινη παρουσία. Χρειάζεται προσοχή στη διατροφή για να διατηρεί το βάρος του χαμηλά. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου