ΒΕΛΓΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ

                                                                                  ΙΣΤΟΡΙΑ: Το όνομα Βελγικός Ποιμενικός μπορεί να αναφερθεί σε οποιαδήποτε από τα ακόλουθα τέσσερα σκυλιά. Το Groenendeal, το Tervuren, το Malinois και το Laenkenois. Σε μερικές χώρες θεωρούνται τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες τριχωμάτων της ίδιας ράτσας. Το Groenendeal αναπτύχθηκε από τον Nicholas Rose, ένα εκτροφέα από το χωριό Groenendeal του Βελγίου. Αυτό το σκυλί έχει χρησιμοποιηθεί ως τσοπανόσκυλο, στην αστυνομική εργασία, στους πολέμους, στην ανίχνευση ναρκωτικών ουσίων, στην αναζήτηση και τη διάσωση και ως οικογενειακός σύντροφος και φύλακας. Σήμερα το Groenendeal και το Tervuren χρησιμοποιούνται συνήθως ως σύντροφοι και το Laekenois και το Malinois ως φύλακες.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Και οι τέσσερις παραλλαγές είναι του ίδιου μεγέθους και χαρακτήρα αλλά διαφέρουν τα τριχώματά τους. Το κομψό Groenendeal είναι ένα μυώδες μαύρο σκυλί, γεροδεμένο αλλά όχι βαρύ. Είναι ευκίνητο και κινείται με υπερηφάνεια. Είναι ύψους μεταξύ 56 και 64 εκ., βάρους μεταξύ 20 και 30 κιλών και το αρσενικό είναι μεγαλύτερο από το θηλυκό. Το άφθονο διπλό τρίχωμα είναι μαύρο και μπορεί να έχει μικρά άσπρα σημάδια στο στήθος, το πηγούνι ή τα δάχτυλα. Τα τριγωνικά αυτιά είναι στητά.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Αυτή η ράτσα είναι έξυπνη, πιστή, στοργική και ήρεμη. Είναι κυρίαρχο και γενναίο από τη φύση του. Η κυριαρχία του ιδιοκτήτη πρέπει να επιβληθεί αμέσως για να είναι η συμβίωση ήρεμη και ειρηνική. Μόλις γίνει κατανοητό ποιος είναι ο κυρίαρχος είναι απίστευτα πιστό και υπάκουο. Είναι επιφυλακτικό με τους ξένους και πολύ προστατευτικό και αυτό το κάνει καλό φύλακα. Είναι καλό με τα παιδιά που γνωρίζει από κουτάβι. Πρέπει να περνάει αρκετό χρόνο με την οικογένεια καθημερινά και μπορεί να πάθει άγχος εάν μένει μόνο του για μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΒΕΛΓΙΚΟΥ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΥ: Το Groenendeal είναι ένα δυνατό, υγιές σκυλί αλλά μπορεί να είναι προσβληθεί από κληρονομικές ασθένειες όπως η δυσπλασία ισχίων ή γονάτων, η ατροφία του αμφιβληστροειδούς και μπορεί να εμφανίσει επιληψία. Επειδή μαδάει χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα. Είναι πολύ δραστήριο και το να περπατήσει μόνο, δεν το ευχαριστεί και δεν του ικανοποιεί την ανάγκη για άσκηση. Δεδομένου ότι τείνει να επιβάλλει την κυριαρχία του, η επαγγελματική εκπαίδευση συνιστάται.                          http://petz-bergerbelge.blogspot.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου