Τι γατάκι να διαλέξω;

Υπάρχουν διάφορες φυλές γατιών, αλλά και πολλές ποικιλίες της ίδιας φυλής. Ανάλογα με το μήκος του τριχώματος τους  χωρίζονται σε κοντότριχες, μακρύτριχες, ημιμακρότριχες και άτριχες. Ανάλογα με το χρώμα χωρίζονται σε  μονόχρωμες, δίχρωμες, ποικιλόχρωμες, ραβδωτές, πιτσιλωτές και τέλος υπάρχουν οι γάτες με μακριά ,κοντή ή χωρίς ουρά. Η γάτα η ημίαιμη που κυκλοφορεί στις γειτονιές μας είναι η κοινή ευρωπαϊκή και τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Διαλέξτε λοιπόν μια γάτα που να σας αρέσει εμφανισιακά  
Αρσενικό ή θηλυκό;  Πρέπει να γνωρίζεται ότι η φύση θέλει το αρσενικό μεγαλόσωμο με τάση κυριαρχίας απέναντι στο περιβάλλον του ενώ τα θηλυκά είναι πιο υποταγμένα και περισσότερο φιλικά. Είναι πρώτιστης σημασίας να αποφασίσετε που θέλετε να ζει το ζωάκι σας. Πολλοί ιδιοκτήτες γατιών προτιμούν να αφήνουν τη γάτα τους να περνά κάποιες ώρες της ημέρας ή της νύχτας, έξω από το σπίτι. Τα μειονεκτήματα αυτής της απόφασης είναι ότι η γάτας στο εξωτερικό περιβάλλον διατρέχει κινδύνους. Οι ‘’ηθελημένες’’ δηλητηριάσεις ,φόλα, είναι συχνό φαινόμενο στην ελληνική πραγματικότητα. Οι τραυματισμοί από αυτοκίνητα ή από κάποιο κακόβουλο άνθρωπο είναι επίσης συχνό φαινόμενο. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη φύση κυριαρχεί πάντα ο ισχυρότερος. Στη διαμάχη διεκδίκησης για το θηλυκό τελικός κερδισμένος είναι ο πιο δυνατός γάτος. Οι νυχιές, οι γρατζουνιές, οι δαγκωματιές μεταξύ των γατιών είναι υπεύθυνες για την δημιουργία επιμολυσμένων τραυμάτων και για τη μετάδοση του ιού του AIDS της γάτας. Το μειονέκτημα της απόφασης σας να μείνει η γάτα μέσα στο σπίτι σας  είναι η ανάγκη για σύζευξη. Η γάτα είναι εποχιακά πολυοιστρικό ζώο, γεγονός που σημαίνει ότι εμφανίζει οίστρο όταν η διάρκεια ημερήσιου φωτισμού ξεπερνάει τις 10- 12 ώρες. Οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι υφίστανται την επίδραση τεχνητού φωτισμού  γεγονός που σημαίνει παράταση της χρονικής εκδήλωσης της αναπαραγωγικής τους δραστηριότητας. Έτσι οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι – χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα σύζευξης- πρέπει οπωσδήποτε να στειρώνονται. Μου έχει καταστρέψει το σπίτι. Τι να κάνω; να βρείτε ένα αντικείμενο το οποίο να προσφέρεται για ‘’ξύσιμο’’ νυχιών ,όπως για παράδειγμα ένα χαλάκι εισόδου, ένα χοντρό κομμάτι ξύλου ή να αγοράσετε ειδική κατασκευή, ονυχοδρόμιο. Το ονυχοδρόμιο είναι μια πλαστική κατασκευή επενδυμένη με τσόχα ή σκοινί και χρησιμοποιείται για το ‘’ξύσιμο’’ των νυχιών των γατιών. Πρέπει να εκπαιδεύσετε το γατάκι σας να ‘’ξύνει’’ τα νύχια του στο σημείο επιλογής σας τοποθετώντας του τα πρόσθια άκρα του πάνω στο ονυχοδρόμιο  και μιμούμενοι την κίνηση ξυσίματος. Σε ορισμένες χώρες συνηθίζουν να αφαιρούν  εξολοκλήρου τα νύχια της γάτας τους, κάτι το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνη τη πλειοψηφία των κτηνιάτρων.   
 Οι γάτες που ουρούν και που κοπρίζουν; Σε ειδική λεκάνη άμμου. Τα γατάκια είναι εξαιρετικά καθαρά ζώα. Κάθε μέρα πλένονται, χτενίζονται και χρειάζονται ειδική λεκανίτσα για να κάνουν τα ούρα και τα κόπρανά τους. Αν το γατάκι σας είναι μικρό επιλέξτε λεκάνη τέτοιου μεγέθους που να διευκολύνεται η γάτα σας να εισέρχεται και εξέρχεται χωρίς δυσκολία. Αν πάλι έχετε μεγάλη γάτα της οποίας αρέσει να σκάβει σας συνιστούμε να προτιμήσετε μια μεγάλης διαστάσεων λεκάνη άμμου ή μια κλειστή λεκάνη ,ώστε να μην πέφτει η άμμο έξω και λερώνει το δάπεδο. Μεγάλη σημασία πρέπει να δώσετε στην ποιότητα της άμμου. Καλό είναι να αγοράσετε μια άμμο με αντιβακτηριδιακή, μικροβιοκτόνο δράση. Επίσης προσέξτε να διαλέξετε μεν μια αρωματική αλλά χωρίς ιδιαίτερα έντονη οσμή γιατί πολλές γάτες ενοχλούνται από τις έντονες μυρωδιές.  
Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται μόνο από κτηνίατρο και να συνοδεύεται από σφραγίδα και υπογραφή σε βιβλιάριο ασθενείας. Στα ενήλικα ζώα οι εμβολιασμοί επαναλαμβάνονται μία φορά το χρόνο. Είναι απαραίτητο να εμβολιάζονται ακόμα και τα ζώα που, σπάνια έως καθόλου, δεν βγαίνουν έξω από το σπίτι. Η μετάδοση των νοσημάτων είναι πιθανόν να γίνει από την επαφή των ζώων μεταξύ τους αλλά και από τα υποδήματα των ιδιοκτητών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επαφή του ζώου σας με το κόπρανα άλλων σκύλων. Τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά αφορούν τα παρακάτω νοσήματα ::
-Ιογενή Ρινοτραχείτιδα
-Καλυκοϊωση
-Πανλευκοπενία
-Χλαμυδίαση
-Λευχαιμία
-Λοιμώδη Περιτονίτιδα
-Λύσσα

  http://www.vetmed.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου